Franse hoofdstad begonnen met uitdelen van OSS-sticks

Het heeft even geduurd maar nu is men dan zo ver in Parijs (l’Ile de France). De aangekondigde actie met USB-sticks voor alle studenten in voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs is van start gegaan.

In Parijs is deze week een start gemaakt met het uitdelen van 175.000 USB-sticks aan eerstejaars studenten met daarop open source software. Dat meldt IDABC op haar site. Met de actie, die al was aangekondigd in februari, is een bedrag gemoeid van 2,6 miljoen euro. De stick, met een capaciteit van 1 GB, bevat onder meer versies van de browser Firefox, de e-mailclient Thunderbird, de multimediaspeler VLC en het officepakket OpenOffice.org.

Enig zoekwerk en gegoogle levert al snel op dat deze ‘clef USB’ onder de naam Framakey verzorgd wordt door Framasoft, een Franse instantie die het gebruik van open source stimuleert. Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen in het onderwijs en eerste berichten daarover.

In Duitsland is een vergelijkbaar experiment gestart in een aantal deelstaten onder de noemer “Digitale Schultasche“. Nu is het wachten op vergelijkbare initiatieven in Nederland. Misschien is dat een idee voor de mensen van open source in het onderwijs nu onze overheid, in de persoon van staatssecretaris van EZ Heemskerk eindelijk druk zet achter de invoering van open source en met name open standaarden in de publieke sector.

Leave a Reply