Personalisation and digital technologies

The logic of education systems should be reversed so that the system conforms to the learner, rather than the learner to the system. (NESTA Futurelab)

Men begint het te snappen. De ideeën en concepten volgen elkaar in sneltreinvaart op als het om “personal learing” gaat. Het institutionele en vrij gesloten onderwijs loopt op zijn laatste benen. Zie de presentatie van Scott Wilson over mogelijke scenario’s en natuurlijk Stephen Downes presentatie over e-learning 2.0. Maar laten we niet vergeten wat dat aan de andere kant voor de docent betekent. Het werd al eens heel fraai geformuleerd door Carol Twigg: “Currently in higher education, both on campus and online, we individualize faculty practice (that is, we allow individual faculty members great latitude in course development and delivery) and standardize the student learning experience (that is, we treat all students in a course as if their learning needs, interests, and abilities were the same). Instead, we need to do just the opposite: individualize student learning and standardize faculty practice.” De spijker op z’n kop zou ik zo zeggen. Maar om dit de docenten uit te leggen is een hele toer.

Leave a Reply