LAMS eindelijk open source

Het nieuws is al niet meer zo “heet”, maar toch. Het eind vorig jaar gelanceerde LAMS versie 1.0 is per 13 april jongstleden Open Source (GPL licentie) en te downloaden via de site van de LAMS foundation. Niet bijzonder zal de eerste gedachte zijn, want er zijn inmiddels een groot aantal learning management systemen als open source verkrijgbaar. Het verschil zit hem dit keer in de invalshoek en dus ook de functionaliteit. Het door James Dalziel, directeur van het E-Learning Centre of Excellence (MELCOE) van de Macquarie University in Sydney, “bedachtte” LAMS is niet zozeer gericht op het aanbeiden van cursussen of content (de traditionele LCMS’ en) maar op het managen van leeractiviteiten, dat wil zeggen het leerproces. En dat dan ook nog eens in een ontwikkelomgeving waarin docenten op een eenvoudige wijze leeractiviteiten kunnen ontwerpen. Misschien was Learning Activities Development System een betere naam geweest om af te komen van het beeld dat het leren met geautomatiseerde systemen “gemanaged” kan worden. Maar een letter c.q. woord verschil maakt ook al veel duidelijk.

LAMS is an innovative software program that allows teachers to design, manage and deliver online collaborative learning activities.

They can sequence individual tasks, small group work and whole class activities, and can quickly and easily change the sequence by using a “drop and drag” feature, or adapt their lesson plan for other topics.
Alleen maar goed nieuws? Niet helemaal. LAMS is nog niet helemaal IMS LD compliant en daarom wordt op de site aangegeven dat “an IMS Learning Design V1.0 Level A import and export feature will be developed for LAMS by July 2005.” Even geduld hebben nog.

Leave a Reply