De taaltuin als onderwijsmetafoor

Busuu is een nieuwe (web 2.0) community gericht op het leren van vreemde talen. Momenteel zijn het Engels, Duits, Frans en Spaans de beschikbare talen. Voorlopig is deze dienst nog geheel gratis.

Het onderhouden en ontwikkelen van de taalvaardigheid is als het onderhouden van een tuin. Dit is de gedachte achter het ontwerp van de Busuu-omgeving. Een sterk visueel waarbij de competentiegroei wordt verbeeld door groeiende bomen. Een concept dat mensen die (nog) niet taalvaardig zijn erg zal aanspreken: je groei wordt zichtbaar. 
Ook andere methoden worden ingezet om de groei in taalvaardigheid uit te drukken zoals de beloning die is gekoppeld aan het afronden van leereenheden (‘units’).

Hearing is Believing and Learning
Naast visueel is Busuu ook sterk auditief van aard. Het herhaald luisteren naar woorden en gehele zinnen is daarbij een wezenlijk hoeksteen van de leeraanpak.

Samen leren met Busuu

Een van de typische web 2.0 kenmerken van Busuu is de mogelijkheid tot interactie tussen de verschillende leerders in de vorm van een leergemeenschap (‘community’). Achterliggende gedachte daarbij is dat ze elkaar verder helpen in het leerproces.

Leave a Reply