aTutor en Mahara: steeds completer

Vandaag een mailtje ontvangen dat er een nieuwe versie van aTutor is vrijgegeven, 1.6.1. Niet wereldschokkend want een minor release, maar toch even een berichtje. Waarom dan wel? 

Natuurlijk is aTutor een van de eerste ELO’s die de nieuwste versie (2.0) van de WCAG ondersteunt. Dat is nu eenmaal een van de kernkwaliteiten van dit product waar de ontwikkelaars ook trots op mogen zijn.

Maar het zijn met name twee nieuwe features (modules) die in het oog springenen wel de toevoeging van een gradebook en een portfolio.

Het gradebook ondersteunt onder andere de im- en export van toetsen als ook van cijfers; het combineren cijfers van meerdere toetsen tot een ‘entry’ in de cijferlijst; het filteren van cijfers en het printen van rapporten.

Het portfoliosysteem is naast CV, overzicht van vaardigheden en opslagsysteem van allerlei artefacten ook weblog en sociaal netwerk. Een gebruiker kan dus een uitgebreid profiel aanmaken en online communities creëren. Het lijkt wel een beetje een kruising tussen een traditioneel portfolio en ELGG. Het portfolio heet Mahara en is afkomstig uit Nieuw Zeeland. Op de Mahara-site wordt duidelijk dat het portfolio ook geïntegreerd kan worden met Moodle. Er is dan sprake van ‘single sign on‘ van beide kanten. Opnieuw een goed stuk open source uit Nieuw Zeeland. Wie geïnteresseerd is in al die ontwikkelingen aan de andere zijde van de globe moet maar eens gaan snuffelen bij Eduforge, de open source smidse.

aTutor mag dan in Nederland minder bekend zijn, misschien is Mahara wel dé portfolio-oplossing voor de vele Moodle-gebruikers in het voortgezet onderwijs. Het aantal goede portfoliomodules voor Moodle is namelijk dungezaaid en Mahara ziet er wat mij betref veelbelovend uit (zie de demo). Er zal alleen nog iemand op moeten staan die enig vertaalwerk wil leveren.

Leave a Reply