API’s en mashups: Googles wapens

Steeds meer interessante, bruikbare of grappige web 2.0 toepassingen onstaan door de vrije uitwisseling van API’s. API’s kun je kortweg omschrijven  als programmakoppelingen (interfaces) die het mogelijk maken verschillende applicaties met elkaar te laten praten.

De mogelijkheid om bij Zoho in te loggen met een Google of Yahoo  account (waarover ik recentelijk berichtte) is te danken aan de uitwisseling en het gebruik van API’s.  In dit geval gaat het om de API Friend Connect (van Google). 

Het belang van Google in de samenwerking met partijen als Zoho maar ook met sociale netwerken (als Ning, MySpace en Facebook) werd mij enige tijd geleden  duidelijk. Een  artikel over de belangrijkste inkomstenbron van Google, namelijk advertenties en informatie over surfgedrag van internetters (zie de aankoop van doubleclick door Google). In dit artikel werd uitgelegd dat gebruikers die binnen sociale netwerken verkeren voor Google als het ware onzichtbaar zijn.

Door API’s als OpenID, Open Social en Friend Connect  wordt het voor Google mogelijk in de sociale netwerken te penetreren om dat te doen wat Google 24/7 doet: informatie verzamelen. Maar dan geen informatie over over websites, blogs en dergelijke. Nee het gaat om informatie over internetgebruikers. En het is niet de bedoeling dat Google dit doet zonder dat gebruikers dat weten en goedkeuren. Dit gebeurt echter wel.

We’ve found that it (Friend Connect, PM) redistributes user information from Facebook to other developers without users’ knowledge, which doesn’t respect the privacy standards our users have come to expect and is a violation of our Terms of Service.

Reden voor Facebook om de samenwerking met Google en het gebruik van Friend Connect even op een laag pitje te zetten.

Leave a Reply