ScotEduBlogs: goed voorbeeld doet …

Het Schotse ScotEduBlogs is het platform voor een  indrukwekkende hoeveelheid edubloggers. En het is interessant om te zien dat de site wordt gesponsord door de Scottish Qalifications Authority en Learning en Teaching Schotland. Volgens mij is de eerste (een beetje) te vergelijken met COLO en de laatste met bijvoorbeeld SLO. 

Wat zou het mooi zijn wanneer dit soort organisaties in Nederland de kennisdeling in het onderwijs zouden bevorderen door een vergelijkbare opstelling.  De infrastructuur zou bijvoorbeeld kunnen worden geleverd door Kennisnet.

Nu zijn ‘we’, in Nederland, bijvoorbeeld afhankelijk van een dienst als rocnieuws.nl die is opgezet door Paragin. Paragin, toch echt een commerciële club, is zelfs zo ver gegaan ook feeds te scrapen van ROC’s die zelf geen RSS-feeds aanbiedenHandig toch!

En inmiddels bevat de site  ook een groeiend overzicht van edubloggers.  Helaas een onoverzichtelijk geheel want wie herkent in het rijtje dat Margreet van den Berg voornamelijk blogt over games, Gerard Dummer over PABO-stuff, Jef van den Hurk en John van Dongen over toekomstscenario’s en Indira Reynaert over crossmedia. Voor een willekeurige docent een ontoegankelijk want ongeordend geheel; voor een beetje edublogger niet zo interessant want vaak is de eigen blogroll al zo lang als een gemiddelde onderarm.

Of we zijn afhankelijk van mensen als Pierre Gorissen die in het verleden al zo vooruitstrevend is geweest om de berichten van edubloggers bij elkaar te brengen op de door hem ingerichte site www.edublogs.nl. Helaas heeft zijn site inclusief wiki nooit tot de kennisdeling geleid die hij ermee beoogde. En waar dat nu precies aan ligt is een interessante vraag die mij ook vaak bezighoudt. Waarom zijn wij in Nederland zo slecht in kennisdeling? Wie het weet mag het zeggen.

One Response to “ScotEduBlogs: goed voorbeeld doet …”

  1. Jeroen Bakker Says:

    Namens Paragin, de maker van ROCnieuws.nl, dankjewel voor het compliment! Overigens ben ik het wel eens met je kritiek dat het qua overzichtelijkheid best nog een stuk beter kan. We hebben nu vooral de focus gelegd op het bijeen brengen van de berichten en zullen dit in de toekomst ongetwijfeld uitbreiden met betere overzichten van de berichten.

    Maar uiteraard staan we ook altijd open voor suggesties en ideeën, die zijn van harte welkom en als ze goed zijn zullen we er zeker wat mee gaan doen.

    Overigens zitten we er ook sterk aan te denken om kenniscentra te gaan toevoegen, met name ook omdat vele van hen ons daar actief voor benaderd hebben (Stichting OWEN, die samen met ons ROCnieuws.nl heeft gefinancieerd is overigens tegenwoordig onderdeel van Kenteq, dus één KC staat er indirect al op :-). Hiervoor hebben we Colo ook benaderd maar die antwoordden vriendelijk maar direct dat ze geen interesse hadden. Wel jammer, want we hadden graag met Colo samengewerkt op dit gebied. Maar die KC’s komen er dus nog wel op, dat zal niet lang meer duren.

    (Overigens krijgt ROCnieuws.nl binnenkort een soortgelijke zuster, in samenwerking met een grote Amerikaanse uitgever, dus dit wordt zeker vervolgd!)

Leave a Reply