Archive for december, 2008

Wiki werkplekleren online voor docenten

donderdag, december 4th, 2008

 Hoewel wiki wiki zoiets als ‘snel’ betekent, heeft het toch even geduurd voor het concept in Nederland bekendheid heeft gekregen.

Nu zelfs onze minister van Onderwijs het woord wiki al in de mond neemt in verband met de ontwikkeling van gratis en rechtenvrij materiaal, kon het wel eens hard gaan in onderwijsland.

De jongste loot aan de wikistam is recent door het Ruud de Moor Centrum vrijgegeven voor het onderwijspubliek: een wiki van en voor het hele onderwijsveld (primair gericht op leraren en docenten in het PO, VO, BVE en HBO) over Professionaliseren via leren op de werkplek.

Het eerste onderdeel dat online staat heeft betrekking op netwerkleren; een uitbreiding met andere aspecten volgt op korte termijn.

Netwerkleren houdt in, dat u als onderwijsgevende, gebruikmaakt van netwerken om uzelf te ontwikkelen en carrière te maken. U vindt oplossingen voor uw problemen én kunt materialen ontwikkelen die in de dagelijkse praktijk inzetbaar zijn.
In de wiki vindt u:
–   wat leernetwerken zijn
– praktische kennis en expertise over netwerken en netwerkleren
–  hoe u effectief kunt deelnemen aan (leer)netwerken.

Het is ook mogelijk, zoals dat bij een echte wiki hoort, een account aan te vragen om zelf actief een bijdrage te leveren. Ik hoop dat veel professionals in het onderwijsveld zich niet te klein voelen om aan die oproep gehoor te geven.

´╗┐