Archive for oktober, 2007

TU Delft zet eerste onderwijsmateriaal online

donderdag, oktober 25th, 2007

Na de Open Universiteit is de TU Delft de tweede instelling in Nederland die onderwijsmateriaal gratis beschikbaar stelt via internet.

In maart maakte Livre de oprichting van Delft Open Educational Resources (Delft OpenER) bekend, een project dat al het onderwijsmateriaal van de Technische Universiteit Delft gratis digitaal toegankelijk wil maken met als doel om reclame te maken voor de universiteit en het 'bevorderen van de kwaliteit van modern hoger onderwijs'. Sinds gisteren is het gratis onderwijsmateriaal ook daadwerkelijk te vinden op internet, verspreid onder een Creative Commons-licentie. Het gaat daarbij om de eerste fase van de pilot met cursussen van de Master of Science programma's 'Civil Engineering', 'Electrical Engineering' en 'Offshore Engineering'.

Franse hoofdstad begonnen met uitdelen van OSS-sticks

donderdag, oktober 25th, 2007

Het heeft even geduurd maar nu is men dan zo ver in Parijs (l’Ile de France). De aangekondigde actie met USB-sticks voor alle studenten in voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs is van start gegaan.

In Parijs is deze week een start gemaakt met het uitdelen van 175.000 USB-sticks aan eerstejaars studenten met daarop open source software. Dat meldt IDABC op haar site. Met de actie, die al was aangekondigd in februari, is een bedrag gemoeid van 2,6 miljoen euro. De stick, met een capaciteit van 1 GB, bevat onder meer versies van de browser Firefox, de e-mailclient Thunderbird, de multimediaspeler VLC en het officepakket OpenOffice.org.

Enig zoekwerk en gegoogle levert al snel op dat deze ‘clef USB’ onder de naam Framakey verzorgd wordt door Framasoft, een Franse instantie die het gebruik van open source stimuleert. Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen in het onderwijs en eerste berichten daarover.

In Duitsland is een vergelijkbaar experiment gestart in een aantal deelstaten onder de noemer “Digitale Schultasche“. Nu is het wachten op vergelijkbare initiatieven in Nederland. Misschien is dat een idee voor de mensen van open source in het onderwijs nu onze overheid, in de persoon van staatssecretaris van EZ Heemskerk eindelijk druk zet achter de invoering van open source en met name open standaarden in de publieke sector.

´╗┐