Archive for december, 2006

eXe als gratis startpakket voor het maken van leereenheden

donderdag, december 21st, 2006

Sinds gisteren wordt door de website OSS in het onderwijs een gratis startpakket leereenheden maken aangeboden. Dit bericht tref je aan op de site van Kennisnet (hier). Het gaat daarbij dus om eXe, een zeer gebruiksvriendelijke open source auteurstool die door mensen uit het onderwijs (de universiteit van Auckland) is ontwikkeld. En dat laatste is een belangrijk pluspunt. Op de laatste ICT-conferentie in Veldhoven heb ik een presentatie over eXe gegeven. Het startpakket biedt ook:

  • een duidelijke Nederlandstalige handleiding,
  • een krachtige spoedcursus online didactiek en
  • een Nederlandse vertaling van het E-learning guidebook.

Op internet staat inmiddels ook het document Praktische ICT-instrumenten voor begeleid zelfstandig leren (Lesmateriaal aanmaken met het auteursprogramma eXe) van Leo Vandijck.

Hier zaten m.i. veel gebruikers in het Nederlandse taalgebied op te wachten om eXe wat sneller te kunnen (leren) gebruiken. Aanvullend materiaal (Engelstalig) kun je ook hier downloaden.

Naast dit startpakket vind je ook de nodige info over eXe (ook incl. een Nederlandstalige handleiding; kijken of die evt. beter is) op de site www.exeleren.net van de Belg Willy Vermaelen. Tevens is er door Willy bij Google een discussieforum voor eXe-gebruikers aangemaakt.

Het wordt voor gebruikers hopelijk een stuk eenvoudiger nu eXe een bredere bekendheid, meer gebruikers en ook meer ‘ondersteuning’ krijgt. Een tool die ik iedereen van harte kan aanbevelen.

Helaas heeft men Reload aan het startpakket toegevoegd met het oog op de metadatering van de leereenheden. Waarom helaas, omdat dit ook prima kan met eXe zelf en Reload een snelle leercurve veronderstelt! eXe hanteert standaard de Dublin Core maar dat kan worden aangepast aan bijvoorbeeld het content-zoekprofiel van de BVE. Daar moet zich gewoon iemand even mee bezighouden

´╗┐