Archive for augustus, 2006

I have seen the future and it worked!

woensdag, augustus 30th, 2006

I was impressed. For me, this bridges the gap between present VLE oriented practice and the Personal Learning Environments we have been talking about. And this is not proof of concept, this is rich, working software. The Wales-Wide Web

Graham Attwell is danig onder de indruk over een workshop die een naadloze integratie tussen Moodle en Elgg liet zien.
Er zijn al enige tijd een aantal enthousiaste ontwikkelaars bezig om een integratie van Moodle, Elgg en Drupal te realiseren (zie ook deze post van Wilfred Rubens). Een van die enthousiastelingen is ook Bill Fitzgerald (zie zijn site Funnymonkey) die al langere tijd de mogelijkheden van Drupal voor het onderwijs aan het bekijken en testen is. Dit soort bijeenkomsten, die laten zien dat er voortgang wordt geboekt met betrekking tot de kwaliteit en integratie van OSS, zijn van wezenlijk belang vor het onderwijs. Met name om de gedachte dat Open Source toepassingen (want daar hebben we het over) niet geschikt zouden zijn in bedrijfskritische situaties uit te bannen. Niets is namelijk minder waar. Het is de hoogste tijd dat we ook in Nederland, naast Moodle, toepassingen als Elgg (al in gebruik bij de Christelijke Hogeschool Nederland) en Drupal serieus en op grotere schaal aan de tand voelen. Uiteindelijk laten dit soort praktijkvoorbeelden zien dat een integratie van OSS tot krachtige oplossingen kan leiden.

dinsdag, augustus 15th, 2006

JaVa definitief opensource
De kogel bij Sun is door de kerk: JaVa standard edition wordt volledig opensource op enkele modules na, omdat deze geen eigendom van Sun zijn. Dit alles zal plaatsvinden in de 1e helft van 2007. De micro-editie van JaVa wordt nog in 2006 opensource.

Het heeft inderdaad een fors aantal jaren geduurd. Maar volgens dit bericht van opensourcemagazine Ematic is het dan eindelijk zo ver en heeft Sun een belangrijke beslissing genomen. Dit gaat erg veel betekenen voor de ontwikkeling van allerlei applicaties en services die gebaseerd zullen zijn op Java. Ik verwacht hier dan ook veel van.

Kennismanagement stimuleren en faciliteren met het Kennisportaal

vrijdag, augustus 4th, 2006

Bij enkele praktijkvoorbeelden blijkt dat de tools niet langer de bottleneck zijn. Belemmeringen zijn eerder de cultuur van kennisdelen, en de meerwaarde die de gebruikers ervaren van communicatie en samenwerken op afstand. bron

Je zou van het onderwijs met een lange traditie van kennisoverdracht verwachten dat kennis delen toch echt geen probleem zou mogen zijn. Maar niets is schijnbaar minder waar. Een cultureel probleem? Niet kunnen wennen aan de ”uitvinding” van Berners Lee die uitsluitend bedoeld was om kennis te kunnen delen en toegankelijk te maken voor iedereen?